Nokia 7230 Mapy

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Andy-CZ 29. 9. 2010 17:00

Zdravím, potřebuju radu ohledně map v nokii 7230. Koupil jsem si tenhle mobil a mile překvapen zjišťuju, že má i mapy-ovšem již ne modul, který by mě navigoval. Docela bych to uvítal, protože při jízdě autem často hledám uličky a už mě nebaví bloudit po městě. Co potřebuju, abych plnohodnotně zprovoznil tuto navigaci. 1. GPS modul 2.....??? Kde se dají stahovat mapy, když budu potřebovat cestovat v Německu, v létě v Chorvatsku apod?? Co hlasová navigace? A hlavně, jak je to cenově? Díky za odpověď.
Škoda Fabia 1.9 TDI-PD/96kW RS
Andy-CZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dejvidek 30. 9. 2010 20:08

Přikládám návod od uživatele Dasn.
dejv

Dasn píše:Zdravím, zaujalo mě tvé vyjádření v níže uvedeném topicu, že do Nokie bez Symbianu nepůjde navigace. Přispěju svojí "troškou do mlýnu". Jedná se o můj příspěvek který jsem vytvořil pro jedno fórum o navigacích. Asi ti budou popsané informace známy, ale možná by to někomu pomohlo.

Předmět zprávy: Navigace v telefonech Nokia - nejčastější dotazy

Jak jsem rozběhal navigaci na mé Nokii

Obrázek


Už asi rok mám mobilní telefon zn. Nokia 6600 slide
Obrázek
Jedná se o telefon standardního obsahu řady Series 4 – tedy bez jakéhokoli operačního systému, GPS a podobných vychytávek. V menu telefonu sice byla volba Mapy, ale vzhledem k tomu, že jsem původní kartu (125 MB) hned vyměnil za větší (4GB), aniž jsem kopíroval obsah a po spuštění volby Mapy se nic nedělo, neřešil jsem to a tuto funkci pustil z hlavy, neboť na navigaci a vše s tím spojené mám přeci svého Tomíka. Vzhledem k tomu, že jak jsem uváděl, telefon nemá žádný operační systém a fungují na něm pouze java aplikace, ani jsem nečekal, že by bylo o nějaké navigaci možno vůbec uvažovat.

Až nyní během náhodného surfování po netu a různých fórech a zejména všude přítomné reklamě, že Nokia začala poskytovat navigaci zcela zdarma mi to nedalo a začal se o věc zajímat blíže a cíleně vyhledávat informace.

Jak jsem zjistil, aplikace Mapy se nabídce mého telefonu nachází, v tomto směru nebylo nutno nic řešit. Jak jsem zjistil Nokia poskytuje aplikaci Mapy i pro další starší typy telefonů, kdy aplikaci je možno zdarma stáhnou ze stránek Nokie, kde rovněž zjistíte, zda je Váš typ telefonu podporován. Pokud tedy aplikaci nemáte standardně dodávanou v telefonu, je možné si jí pokud existuje pro Váš typ telefonu [» ZDE «]stáhnout a pomocí programu Nokia PC Suite nainstalovat do telefonu.

Takže nyní máme potřebnou aplikaci a jdeme na mapy. Ty je možno rovněž zdarma stáhnou a to pomocí programu Nokia Map Loader, který je ke stažení na výše uvedeném odkazu ze stránek Nokia. Po jeho instalaci a spuštění (při připojeném telefonu k PC prostřednictvím Nokia PC Suite) to vypadá takto :

Obrázek

Vybereme kontinent, vyklikáme země které chceme a spustíme stahování, kdy požadované země se stáhnou přímo do telefonu (jeho kartu). Já potřebuji a tak jsem stáhl pouze ČR, která má kolem 50 MB. Pomocí tohoto prográmku si rovněž stáhneme navigační hlas požadované řeči – u mě samozřejmě CZ.

Po tomto máme v telefonu, aplikaci s příslušnou mapou, kdy při spuštění mapy jde v této vyhledávat dle adresy (dodavatelem mapových podkladů je TeleAtlas, takže vyhledávat jde jen podle čísel popisných jakou u TT), prohlížet mapu, kterou je možno různě zoomovat a pod. K dispozici jsou různé body zájmu, prakticky stejné jako u Tomtomu. Ukládat si oblíbené místa do mapy. Dále jde plánovat trasu s jejím následným zobrazením na mapě a pod.
Pokud chcete jako já využít telefon kromě prohlížení mapy i k následné navigaci, je nutno dále aplikaci poskytnout údaje o GPS. Jak jsem uváděl, můj telefon není vybaven vestavěným GPS čipem a proto jsem zvolil externí modul Bluetooth GPS modul Nokia LD-4W
ObrázekObrázek
Poté, co modul našel signál a byl připojen k telefonu, zobrazuje se krásně aktuální poloha na mapě. Poté, co jsem chtěl po naplánování trasy spustit funkci Navigovat, mě přiznám Nokia trošku zaskočila, neboť za aktivaci funkce navigace chtěla Nokia ještě zaplatit (254,- Kč roční licence, cca. 70,- Kč měsíční, jak jsem dále zjistil, je možno si nechat zaslat zkušební 7 denní licenční kód)) :o Jak jsem poté zjistil, navigace „zdarma“ je poskytována jen do určitých typů Nokií - Nokia X6, Nokia E52, Nokia E72, Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6730 classic, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5230. Vzhledem k tomu, že jsem se dostal už tak „daleko“ a 254,- Kč za rok není taková darda, částku jsem zaplatil – pomocí platební karty přímo prostřednictvím telefonu v aplikaci mapy. Aktivace proběhla během sekundy a plnohodnotná navigace je tu Obrázek

Abych pravdu řekl, docela mě ten můj telefon s navigačním balíčkem překvapil, vzhledem k tomu, že to není žádný výkřik poslední techniky, vlastní navigace nemá na tyto podmínky skoro chybu. Vše vypadá jako na standardní navigaci (samozřejmě úměrně velikosti displeje a osekaným rozvinutějším funkcím), ale po naplánované trase Vás provází informační okénko s následným manévrem (odbočení a pod) a odpočtem vzdálenosti do tohoto, hlasové povely bez problémů, tak jak jsem zvyklý z mého TT. Dokonce mě opět telefon překvapil, poté, co jsem se nedržel naplánované trasy, došlo k jejímu přepočítání a novému zobrazení, což jsem fakt nečekal, že telefon udělá.
Pokud to shrnu, dokáži si představit, že bych se nyní pomocí mého telefonu vypravil do neznáma a ani bych se nebál :lol:. Jako nouzovka v neznámém prostředí, nebo když není klasická navigace k dispozici super.
Obrázek

P.S. abych jen nepěl chválu, pár negativních postřehů:
– pro aplikaci mapy je možno nastavit, zda jí povolíte datové přenosy. Vzhledem k tomu, že mám data neomezeně za paušál, nebyl problém. Aplikace je využívá, co jsem zjistil při plánování trasy, kdy při povolených datech naplánuje (při testu a znalosti místních podmínek) o něco příhodnější trasu, než při zakázaných datech, kdy zvolí o něco krkolomější trasu.
- v jednom testovacím případu po přejetí cíle namísto pokynu k otočení se na nějakém místě vymyslel novou trasu délky 7 Km přes několik vesnic zpět do místa cíle
- nefunguje navigovat podle souřadnic,

ale jak jsem uvedl, je to přeci jen telefon a to ještě žádná extra třída, ale shrnuto a podtrženo maximální spokojenost a do mého telefonu bych před tím vůbec neřekl, čeho bude schopen. :mrgreen:
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Andy-CZ 5. 12. 2010 21:44

jěště bych se chtěl zeptat-budu kupovat licenci, aby fungovalo navigování, ale vůbec nevím, co mám koupit. V mapách mám nahraný Německo, CZ, SK, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko. Tam jsou volby jako Alpy, střední Evropa, BENELUX atd. Je tam ještě volba tuším VĚTŠÍ EVROPA, co to je, mám to koupit, aby to fungovalo? A cena je teda pořád stejná, těch 9,99EUR? Díky za odpověď.
Škoda Fabia 1.9 TDI-PD/96kW RS
Andy-CZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Andy-CZ 6. 12. 2010 21:55

nevíte někdo?? moc bych to potřeboval vědět. díky.
Škoda Fabia 1.9 TDI-PD/96kW RS
Andy-CZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SAKULPOL 6. 12. 2010 23:50

Ahoj

licence je jednotna na castku 255Kc zadej tam celou Evropu nebo komplet a budes tam met tu castku 255kc kdyz si koupis jenom neco tak te to nebude navigovat v jinych zemich
SAKULPOL
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myska25 20. 11. 2013 10:51

Ahojte mne sa šťastnou nahodou podarilo mapy z mojej nokie 7230 vymazať. program zostal ale mapy už nie sú. Neviete mi náhodou poradiť kde by som ich mohla stiahnuť? Alebo mi ich prosím pošlite myska25@centrum.sk budem vám veľmi vďačná :-)
myska25
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Naecken 20. 11. 2013 20:05

Zkus Nokia Suite nebo Nokia PC Suite.
Jolla is a movement.

Superfórum pro Symbian (v1.4.5) :arrow: :arrow: http://forum.mobilmania.cz/viewtopic.php?p=9455180#p9455180
Naecken
S40 Maniak
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod myska25 21. 11. 2013 09:47

diki ale ja som skôr myslela niečo čo si stiahnem na kartu lebo takto by som musela kúpiť kábel, ktorý nemám
myska25
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků