Nemám Iphone - plakat nebo ne ?

Diskuze o telefonech iPhone a tabletech iPad

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod PC 22. 8. 2008 19:51

Něco se šprajclo a já nemám iPhone. Je lhostejno co selhalo ale mám být neštasten z toho že "štrůdlfoun" nemám nebo se radovat ? Totiž - když jsem napsal kámošovi jestli už iPhone má odpověděl mi že by si takový předražený šmejd nekoupil. Ovšem v humbuku okolo IPhone nejsou negativní ohlasy moc slyšet, aspoň jsem nikde neviděl článek - iPhone průšvih jako hrom nebo něco v tom stylu (krom ddworldu, zahraniční média nevím.) Jak je to tedy s iPhonem v reálu ? Je to dobrý i-netový telefon anebo průšvihový výrobek ? Slyšel jsem jen něco o praskajících krytech ale nic konkrétního a chystá se i nějaká jiná verze iPhonu (32GB ?) Prostě jestli mám iPhona dál shánět anebo počkat až celý ten humbuk utichne. Je fakt že tel. který mi ukáže polohu kde jsem případně kam jdu a umožní mi dostat se na net by se mi hodil a iPhone byl žhavý kandidát jen chci prostě slyšet i hlas z druhé strany fronty... Ovšem objektivní, žádné iPhone suxx s tím jděte někam...
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod M. 22. 8. 2008 20:13

Myslim, ze toho je napsano dost, i tady.

Jen namatkou: ted se objevuji stiznosti na padani signalu a praskani krytu, baterie neni vymenitelna - to se vi, bluetooth je omezene a na navigaci jsou jen Google Maps...

Na iPhonemanii najdes i takovehle komentare od prodavacu:

Bohuzel musime rikat jak je to skvely telefon, nemuzeme rikat svuj nazor, jinak by byl prusvih. Ale seznam nedostatku je velmi dlouhy a po nekolika dnech se to jen potvrzuje, prvni hodina skvela, ale pak no radeji no comment.

ja ho nekupuju, ja ho musim bohuzel prodavat, vsichni na prodejne vime, ze je to kram, ale kdyz za to chce nikdo vyhazovat penize, tak prosim.
"Systém GPS není určen pro přesné určování polohy
a nikdy byste neměli výhradně spoléhat na data
o poloze získaná z přijímače GPS a rádiových sítí pro
zjišťování polohy nebo navigaci."
M.
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod N3o21 22. 8. 2008 21:18

No nevím...
Já osobně jsem dřív měl kombinaci WM + iPod Touch. A jelikož mě WM vážně štvalo (neodladěnost, a když už nové modely jsou odladěny, tak jsou zase nepoužitelné protože se snaží podopat iPhonu).
iPod Touch mi sloužil jako prostý internetový tablet a multimediální přehrávač. Později přibyla možnost instalovat aplikace, které rostly (a rostou) jak houby po dešti. To mě trochu nahlodalo. Jelikož jsem i testoval první verzi iPhone (ale neodblokovanou, tehdy ještě unlock nebyl), věděl jsem, že je to zajímavý přístroj. Ale v té době jsem si ho jako telefon nedovedl představit.
Po půlročním používání iPodu Touch jsem byl ale více a více na vážkách. iPod má přehlednější kalendář, je rychlejší, funkce co má jsou opravdu propracované.

V té době jsem měl HTC TyTN II - papírově skvělý přístroj. Ovšem neodladěný, nereagoval na každý dotyk ani stisk klávesy. Byla to bohužel "vlastnost" všech kusů, což přiznali i na fórech.
TyTN II jsem tedy zavrhl. HW klávesnice byla nepoužitelná. Díky neodladěnosti vynechala prakticky každé druhé písmeno. Teď se z něj "raduje" někdo jiný.

Dalším krokem bylo zkusit něco bez klávesnice. Tedy HTC Diamond.
Mno, papírově opět perfektní. Jemný displej. První dojmy - super. Bohužel, vyroben snad z nejlevnějších plastů - sklíčko displeje se mi poškrábvalo i utěrkou na brýle, když jsem jej čistil před nanášením fólie. Po cca 3 položeních na stůl byli zadní vrcholky "diamantu" viditelně ošoupané.
Přesto jsem si řekl OK, a použil ho jako hlavní telefon. Inu, po týdnu šel taky z domu (ještě teď jsem rád, že jsme jej výhodně prodal, protože hned po mě se s bazarovými prodeji roztrhl pytel a cena šla prudce dolů). Absolutně nezvládnuté ovládání - klávesy tvoří jeden kus platu, špatně se mačkají, některé nutné pohodlnému ovládání WM dokonce chybí úplně. Narážím na neodladěnost. Místy zbytečně veliké písmo - třeba SMS konverzace, kam se vejdou cca 3 řádky po pár písmenech. Některé nabídky se nevešly na displej. Prostě WM není pro ovládání prsty, jak se HTC snaží násilně vnutit.
Koupě Diamondu jsem vyloženě litoval. A stejně prohloupili i zahraniční uživatelé. Spoustu lidí na xda-developers tvrdili, že Diamond byla nejhorší koupě jejich života. Zlatý TyTN a Artemis.

Nakonec jsem včera objednal iPhone. Dnes dorazil. je trochu brzy na vynášení soudů.
Na druhou stranu, jsem si jist, že koupě nelituji. Předražený mi nepřijde, protože sloučil moje 2 přístroje do jednoho - iPod Touch 16GB a telefon.
Popravdě... připravil jsem se o některé možnosti. Když jsem to ale sečetl, přišel jsem na to, že zde mi chybí pouze offline jízdní řády. Ostatní aplikace jsem mněl víceméně na ladění Windows Mobile, aby pořádně fumgovali.

Na druhou stranu se mi zdá, že co iPhone umí, to je propracované do nejmenšího detailu. Spoustu detailů mě na něm těší. Taková vychytanost se prostě nevidí.
Abych uvedl konkrétní příklad. Tak třeba HTC po začátku hovoru zhasne displej, a vy jej musíte ručně zapnout, pokud něco potřebujete. Přitom disponuje stejným senzorem jako iPhone - jen jej používá pouze na regulaci osvětlení. iPhone to řeší jinak - dáte-li telefon k uchu, vypne displej. Jakmile jej od ucha oddálíte, displej se automaticky zapne.
Nebo, chcete li smazat SMS nebo video. Můžete sice přes nabídku edit, delete, delete. Ale úplně náhodou jsem přišel na to, že videoklip nebo SMS stačí prstem prostě přeškrtnout a iPhone se rovnou zeptá, zda jej chcete smazat.
Takovýchto drobností je iPhone plný.

Ovládání mi přijde super. Systém je narozdíl od WM uzpůsoben ovládání prsty, takže mě to nesvádí k používání tlačítek. Někomu se to líbit nemusí, mě se to teoreticky také nezdálo (bez tlačítek?? Nikdy! říkal jsem si). Ale když jsem používal iTouch, prostě mě nikdy ani nenapadlo dělat ty věci jinak. Nesvádělo mě to k použití jiných postupů. Prostě na co jsem sáhl, to tak šlo, a neměl jsem potřebu něco řešit.

iPhone ale určitě není pro každého. Pro mě přinesl sloučení dvou zařízení do jednoho. iTunes používám dlouhou dobu, i než jsem měl jakýkoli iPod.
Je skvělý na multimédia. Internet je s ním radost prohlížet. Volání a SMS mi prostě vyhovuje tak jak je v iPhonu (někomu to nevyhovuje. Jsou lidé co nechtějí SMS konverzace atd... Já je ale používal vždy už od PalmOS. Prostě se mi líbí).
Aplikace jsou vesměs kvalitní. Používám zatím jen ty free (iTunes Store mi nějak nebere kartu... Nevím proč, nedavno jsme s ní platil do číny, tak proč by se nemělo něco pozdávat iTunes Storu?). A už jsem našel kvalitní IM (podpora WLM, Jabber, možná i ICQ - to nevím protože ho nepoužívám), hry (existuje freeware velice podobný Guitar Hero z Xboxu :-) ), bezva kalkulačku, dokonce mohu přes WiFi síť ovládat svůj hlavní počítač a iTunes na něm (pomocí aplikace).
"Práci" s tímto telefonem moc nedáte. Ale na druhou stranu, to asi nikde. Podpora emailů a prohlížení příloh Office a PDF mě osobně stačí. Jen doufám, že se objeví i prohlížeč mimo emailový klient ve formě aplikace. Čtečka eBooků zatím není, alespoň ne mezi freeware.
GPS navigace bude časem. Nesmíme chtít všechno hned. Zatím ale existuje Geocaching aplikace, což je pro mě rozhodující.
Telefon taky neumí přímou synchronizaci s mým Live.com účtem. Místo toho propaguje placené Mobile.ME. Proto to řeším oklikou - Desktop synchronizuji s Live.com, a z desktopu se mi data přesunou na iPhone. Funguje to. Těžko říct jestli je lepší toto, nebo předchozí přímá synchronizace. pro osobní potřeby to ale stačí.

Co se mi na iPhone líbí jsou použité materiály. Stejné jako na iTouchy. Displej se mi nepovedlo poškrábat (předchozí iTouch jsem nijak nešetřil, pár pádu, jednou klíče...).
Osobně koupě nelituji, a považuji tyto peníze za dobře investované. Zatím je radost telefon používat - ale mám jej první den. Jelikož jsme ale půl roku měl iTouch, čekám, že se to ani nezmění.

Nebál bych se ho doporučit. Ovšem záleží co po něm chcete. Moje očekávání splnil do detailu. Nečekal jsem hned při startu platformy milióny dostupných aplikací. Navíc návyk na iTunes zde hrál taky svoji roli.
Pokud nečekáte neustálé se hrabání v registrech a ladění (což mě dříve i bavilo...), mohl by to být telefon pro vás. Ovšem zde zase rozhoduje, jaké funkce přesně chcete. Navíc, jste li třeba v podnikové Microsoft síti, určitě se tam více hodí WM telefon, i když i iPhone umí Exchange (paradoxně lépe než některé WM). Pokud máte firemní aplikace, už se vůbec WM nevyhnete. Tohle je telefon, se kterým si především užijete kupu zábavy a brouzdání po internetu. Je tu sice kvalitní kalendář a exchange. Ale není to pro tento telefon prioritou. Svoje prospekty v Office do něj prostě zatím nenacpete a neotevřete, leda by jste si je složitě posílali mailem.

Pokud si myslíte, že by vás mohl iPhone zajímat. Dojděte si jej ještě na prodejnu vyzkoušet. Nemusí vám prostě sednout. Já věděl do čeho jdu.
Rozhodně bych ho nenazval pohromou, špatným telefonem, nebo tak. Tohle mají vezvyku především uživatelé výše uvedených HTC, které jsou opravdovými průšvihy. Je to obyčejný telefon jako každý jiný, který má svoje specifika. Mě nabízí přesně co jsem kdy chtěl, a proto si u mě vyslouží (zatím, pokud se neobjeví zásadní problém) jedničku.
Na druhou stranu jej nelze nazvat nějakou absolutní jedničkou mezi telefony. Jsou tu lepší telefony. Hlavně co se týče papírových parametrů (prostě teoreticky umí ty telefony všechno...). Ale pro někoho je lepší Nokia 3310. Pro někoho telefon s QWERTY klávesnicí (píše třeba hodně emailů). Pro někoho je prioritou WM, kvůli vázanosti na firemní prostředí. A někomu prostě sedne iPhone.

Rozhodně bych nebrečel, že nemám iPhone (navíc, určitě jste tu už všichni velcí kluci :D ). Prostě bych měl jiný telefon, který by byl stejně špatný i dobrý jako iPhone - měl by také svoje mouchy.
N3o21
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PC 22. 8. 2008 21:34

To s tou baterii mi není jasné. Nemýlím li se je baterka schovaná pod zadním krytem, ovšem znamená to že když odejde můžu iPhone vyhodit ?
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod M. 22. 8. 2008 21:46

Musis s nim do servisu na vymenu.
"Systém GPS není určen pro přesné určování polohy
a nikdy byste neměli výhradně spoléhat na data
o poloze získaná z přijímače GPS a rádiových sítí pro
zjišťování polohy nebo navigaci."
M.
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 22. 8. 2008 21:47

To zas ne. Musíš iPhone rozšroubovat.
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod N3o21 22. 8. 2008 22:12

Baterie je vyměnitelná. Jen nemá rozkouskovaný kryt aby šla vyndat rychle.
Buďto necháš 700-1000 v servisu za její výměnu.
Nebo si za cca 500 koupíš novou baterii, kde jse i "nářadí" na její výměnu.

Tedy, bylo to tak dosud u všech iPodů, předpokládám tedy, že to bude vzhledem ke stejné konstrukci také tak, nebo velice podobné (asi dražší, protože iPh má 1500mAh baterii, kdežto třeba iPod Nano měl 230mAh (ale vydržel na ni hrát 30 hodin :D ) a iPod Video měl něco přes 500mAh).
N3o21
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aacid 24. 8. 2008 21:26

no ja som na tom podobne ako N3o21, teraz pri sebe nosim telefon (ktory pouzivam akurat tak na telefonovanie a sms) a ipod touch...
iphone pre mna predstavuje zlucenie dvoch pristrojov do jedneho... ale musim si pockat na tu 32gb verziu, aj ipod mam 32gb...

inac N3o21 pokial viem, tak na appstore je eReader a je zadara...
aacid
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PC 25. 8. 2008 18:30

Ona bude i nějaká novější verze ?
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dave 25. 8. 2008 19:03

Určitě, je to jen otázka (spíše krátkého) času, iPhone se vždy po určité době dostal kapacitně na iPod Touch, který ale také paměť vždy zdvojnásobil.. a jelikož v září mají pravděpodobně inovovat iPody (takže i iTouch), tak by se do konce roku měl ukázat i 32GB iPhone..
"In the world without walls and fences, who needs Windows and Gates?"
Dave
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mademan 28. 8. 2008 08:24

V novšej verzii možno pridajú mms a bude z toho iPhone MMS.

Len pár vecí sa mi nepáči na tom telefóne. Prvá je, že to stojí 15000 sk a funkcie tomu nezodpovedajú. A druhá, že na slovensku nie je skoro žiadna stránka, kde by tento prístroj nepropagovali :).
AMD Athlon X2 4000+,2 GB RAM, GF EN8600GT 256 MB, 250 GB Seagate, LG GSA-H12L
Nokia 6230i+512 MB A-DATA
Mademan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavouk28 28. 8. 2008 09:02

mel jsem vsechny mozne mobily ruznych znacek a druhu..vcetne PDA MDA N9500 a pod..ted mam Iphone1 asi 7 mesicu a jsem absolutne spokojen..
MMS posilat jde i prijimat, baterka se taky vymenit da, T9 funguje i jde vypnout,SMS pisi stejne rychle jak na hw klavesnici u PDA, samozrejme ho mam v cestine, dobre funguji maily, ma bezkonkurencni displej i s super viditelnosti na slunci, ma rychle odezvy na dotek, nic se nezasekava zadne restarty, super pro sjizdeni inetu a sledovani videa. nenasel jsem zadnou zasadni chybu... software pouzivam itunes a ted hlavne Iphone Suite ktery umi vse co potrebuji.

je to muj subjektivni nazor, nikomu ho nevnucuji doporucuju si ho pujcit a vyzkouset

pisu z Iphona :) fw. 1.1.4
pavouk28
Junior

Odeslat příspěvekod honziss 28. 8. 2008 10:11

Konecne strizliva uvaha od iphone uzivatele - diky! :-))
Naposledy upravil seterwohipikule dne 28. 8. 2008 10:19, celkově upraveno 1
Důvod: Odstraněna citace
F20 / 116d / 8° Steptronic
honziss
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod L_d_V 28. 8. 2008 13:14

Ale ze MMS posila az po doinstalovani aplikace(a to jeste nejspis musel provest jailbreak), cestinu si musel take doinstalovat, stejne tak s T9 musel udelat neco dodatecne a oficialne nic z toho Apple neresil a resit bude pouze dodatecne, uz nikdo neuvede... Proc vsichni iPhonaci rikaji, ze je to proste to nej misto toho aby rikali, ze jim to vyhovuje a nemusi to rozhodne vyhovovat kazdemu s upozornenim co vse je pripadne potreba udelat aby to umelo to, co by ti ostatni chteli?
HP 8710p, T7500, 17" WSXGA+, 2GB RAM, 160GB HDD, Win XP + Aver TV Volar HX + cRadia Flex Porte + WD MyBook2 Home 500GB USB2/FW/eSATA

Siemens C25->Siemens ME45->Siemens SXG75->Nokia E51->Samsung B7610->HTC Desire Z
L_d_V
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aacid 28. 8. 2008 13:42

pavouk28 píše:je to muj subjektivni nazor, nikomu ho nevnucuji doporucuju si ho pujcit a vyzkouset


mne pride ze nikomu netvrdi ze je naj, ale ze on je s tym spokojny a ze nemusi vyhovovat kazdemu a preto by si to mal potencionalny zaujemca vyskusat najprv.
aacid
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků