Jak přijít o peníze-Prémiové SMS

Diskuze na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod ramses33 4. 3. 2014 13:31

Existuje forma plateb pomocí prémiových SMS . Tuto funkci zneužívají různí podvodníci. Jsou schopni zatížit konto majitele paušálního uživatele SIM klidně i 18 000 Kč aniž by to věděl.
Z principu to bude muset zaplatit, protože za to nenese odpovědnost operátor.
Týká se to lidí, kteří si zřizují paušální účty a odmítají předplacené dobíjecí karty. U dobíjecích SIM hrozí pouze vyčerpání aktuálního kreditu.


Cituji:
Křeček: Spory o prémiové SMS může rozhodnout pouze soud

Lidé se mohou proti zasílání nevyžádaných prémiových SMS na své mobilní telefony bránit jen podáním žaloby k civilnímu soudu. Sdělil zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Na kancelář veřejné ochránkyně práv se obracejí lidé, kteří mají podle vyúčtování mobilního operátora zaplatit za prémiové SMS částky v řádu několika set nebo tisíc korun. Velkou pomoc jim ale státní instituce nabídnout nemohou.

Křeček zdůraznil, že služba je některým lidem účtována, přestože si prémiové SMS »nevyžádali, neobjednali a neudělili ani souhlas s jejich zasláním«. Touto formou si lze například koupit jízdenku na MHD, zaplatit parkování, hlasovat v televizní soutěži, nebo si třeba koupit nový vyzváněcí tón.

Zástupce ombudsmanky upozornil, že prémiové SMS neposílají mobilní operátoři, ale různé společnosti, jimž operátoři umožňují provoz dané služby, a pro které zajišťují výběr plateb zákazníků.

Pokud klient zjistí nesrovnalost, může se obrátit například na Český telekomunikační úřad, Úřad pro ochranu osobních údajů nebo Českou obchodní inspekci. Jejich pravomoci jsou ale limitované, zdůraznil Křeček. Mohou potrestat firmu, pokud zjistí, že jednala protizákonně, což ale není tak snadné. Většinou jde u prémiových SMS o individuální spory klienta a firmy, do nichž nevstupují.

Spor může rozhodnout pouze soud, vysvětlil Křeček. Podvedený klient tak má podle něj možnost podat žalobu. V případě obdržení nevyžádaných prémiových SMS zpráv je podle něj nutné především komunikovat s mobilním operátorem, zjistit podrobnosti o odesílateli těchto zpráv a pak se obrátit na soud.



http://www.halonoviny.cz/articles/view/17952434
ramses33
Uživatel deaktivován
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hongmi 4. 3. 2014 13:40

No a ??? To je stara vec.
hongmi
Junior

Odeslat příspěvekod LadislavM 4. 3. 2014 13:45

Všichni operátoři shodně tvrdí, že toto nejde, LZE to jen pokud majitel čísla/mobilu/paušálu někomu cizímu nesdělí jakýsi PIN, který těsně před pokusem o podvodnou transakci dorazí na jeho mobil. Je to tak??
LadislavM
Junior

Odeslat příspěvekod ramses33 4. 3. 2014 13:49

hongmi


Hmmm.
Podle toho, že si lidi zakládají paušální účty u podivných poskytovatelů služeb a za podivných podmínek, tak o tom nevědí....nebo si neuvědomí, že každý paušální účet je potencionálním nebezpečím :-]

-- 4. 3. 2014 14:00 --

LadislavM


Jde to lehce. Stačí jen přijmout nějakou SMS a pak to jede automaticky. Premiové SMS se odesílají automaticky v intervalech bez vědomí majitele účtu.
ramses33
Uživatel deaktivován
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Reku 4. 3. 2014 15:14

Že tvrdí, že něco nejde? Ale no tak. Žijeme v reálném světě, kde je třeba počítat s chybami systému, omyly a zlými umysly lidí a podobně ....
I když to až tak rozšířené nebude, alespoň ZATÍM! !!
Reku
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dejvidek 4. 3. 2014 18:31

ramses33 píše:Týká se to lidí, kteří si zřizují paušální účty a odmítají předplacené dobíjecí karty. U dobíjecích SIM hrozí pouze vyčerpání aktuálního kreditu....

Abych to opravil, týká se to lidí co nepoužívají mozek, tito lidé by měli být zbaveni svéprávnosti.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ramses33 4. 3. 2014 18:47

dejvidek
Abych to opravil, týká se to lidí co nepoužívají mozek, tito lidé by měli být zbaveni svéprávnosti.
dejv


To není pravda. Opravdu stačí přijmout nakonfigurovanou SMS a pak to jede samo.
Někdy stačí jen odpovědět na nevinný dotaz, situací je spousta a podvodníci to využívají..
ramses33
Uživatel deaktivován
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dejvidek 4. 3. 2014 19:27

No a proč bych měl na nějaké neznámé SMS odpovídat? Je jasné, že ze začátku se to tváří nevinně, ale přece vám někdo předem nenapíše, že vás chce okrást. Když je někdo tak blbej, tak dobře mu tak.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hongmi 4. 3. 2014 19:59

V tom clanku to popsal Krecek dobre, je to jen vec hloupeho zakaznika a chytreho poskytovatele sluzby, pokud se hloupy zakaznik citi byt poskytovatelem sluzby poskozen, at si na nej sam poda zalobu k soudu a neotravuje se svoji vlastni hlouposti ombudsmana, COI, zivnostensky urad, ani policii a podobne statni urady. Hlupaci budou vzdy za svoji vlastni hloupost platit, to nikdo nikdy nezmeni.
hongmi
Junior

Odeslat příspěvekod dejvidek 4. 3. 2014 20:22

Přesně tak.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jnevicky 5. 3. 2014 07:22

hongmi píše:V tom clanku to popsal Krecek dobre, je to jen vec hloupeho zakaznika a chytreho poskytovatele sluzby, pokud se hloupy zakaznik citi byt poskytovatelem sluzby poskozen, at si na nej sam poda zalobu k soudu a neotravuje se svoji vlastni hlouposti ombudsmana, COI, zivnostensky urad, ani policii a podobne statni urady. Hlupaci budou vzdy za svoji vlastni hloupost platit, to nikdo nikdy nezmeni.


Ty jsi mi nějaký moc chytrý ...
jnevicky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tompr 5. 3. 2014 10:08

co mám zkušenost musíš nejdříve odeslat potvrzujici sms v nejakem tvaru zpet pak ti teprve zacnou pravidelne ztrhavat platbu jinak to snad ani nejde....
nefunguje to tak že ti přijde sms a hned tě to stoji penize....
Tompr
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 6. 3. 2014 20:13

Hloupost nekterych uzivatelu nezna mezi + ještě se prezentovat a prskat na internetu..
uiqjirka
Trvalý BAN
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků