od Skye 31. 3. 2007 01:27
Ahoj, myslím, že k Tvému problému nabídnout pár postřehů - mám CDMA od O2 a vystřídal jsem tyto tři modemy:
- AnyData USB modem ("modrá krabička): obecně nejspolehlivější, ihned po zasunutí do USB funguje, suveréně nejlepší příjem (i bez antény), velká externí anténa na magnet, má vlastní baterii, lze napájet z USB. Nevýhodou je, že jde o externí zařízení, takže to znamená nosit k laptopu i bazmek navíc, nemluvě o kabelu.
- UBIQUAM PCMCIA karta: totální hrůza, ruce pryč. Mizerný příjem signálu (ukazuje plný, ale nepřipojí se), nestabilní SW (někdy se připojím až po restartu), externí anténa vylamuje konektor pro její připojení (opravit nelze, je nutné koupit novou kartu), interní anténa má mizerný příjem.
- HUAWEI PCMCIA karta: solidní kompromis. SW je stabilní, karta má výrazně lepší příjem než UBIQUAM (příklad: dnes jsem v Pze Na Příkopech byl schopen připojit UBIQUAM asi na pátý pokus a po 5ti minutách vypadl, Huawei běžel ihned a bez výpadků), oproti AnyData se však pořád nechytá. Na druhou stranu, je to karta do slotu a tedy elegantní řešní.
Obě PCMCIA pak mají mírnou nevýhodu v tom, že jejich ovládací SW kartu nadetekuje a začne teprve přihlašovat do sítě, což znaměná kolem 20ti sec. než se můžete připojit (podobně jako když startujete mobil). Externí AnyData má vlastní baterii a běží defacto pořád (pokud ho "natvrdo" nevypnete), takže o to je počáteční připojení k Internetu rychlejší. Celkově bych pro majitele laptopů doporučil Huawei, má rozumný příjem na interní anténu, externí je narozdíl od UBIQUAM připojitelná napevno (tj. nevypadává při pohybu s laptopem).
Co se týče rychlosti, pohybuji se na těchto místech:
Praha 1 (Na Příkopech), Praha 4 (Vyskočilova), Ostrava (centrum), Kostelec n. Č. lesy (blízká vesnice). Připojení je ve všech případech (až na UBIQUAM:-) stabilní a kromě prvního případu vždy atakuje 512mbit/sec., latence je vyšší (kolem 130-300ms). Obecně bych CDMA doporučil pro lidi, kteří více cestují a chtějí mít takřka ve všech případech solidní připojení. S G4 od T-Mobile mám zkušenost pouze ze dneška, na Pze4 pracovala na 50mbit/sec., nevím proč, takže nechci T-Mobile křivdit, ale je pravdou, že karta doslova topila do dlaní. S UMTS kartou HUAWEI mám bohužel pouze zprostředkované informace a ty bych nezmiňoval.
Nehchci odrazovat od G4, ale příjde mi, že reálná využitelnost těchto karet je pouze v Pze a Brně a pro cestujícího uživatele to není moc zajímavé: většinou v těchto městech má office:-)
CDMA je naproti tomu využitelné na podobných (ne-li stejných) rychlostech takřka na většině ČR. Takže nevidím výraznů důvod proč G4 a proč ne CDMA.
P.S.: mé zkušenosti s tou kterou kartou se netýkají jednotlivých kusů: ve fimě jich máme takřka několik desítek od každého.