Nokia E72 - nový firmware 081.003 (listopad 2011)

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Ryba CZ 21. 2. 2010 15:31

Téměř 14 dnů mám doma E72 od Vodafonu na zkoušku. Chtěl jsem ji otestovat s tím, že pokud se neosvědčí, vrátím ji v rámci 30-denní záruky Vodafonu zpět.

Během testování jsem zjistil tyto výhody a nedostatky:
1. Část pod klávesnicí (tzv. brada) je na tomto kousku volná. V obchodě jsem zkoušel, jestli se neviklá do stran jako E52. To je v pořádku, ale při stisku směrem do těla telefonu je zde výrazná vůle a pruží.

2. Zadni kryt je dole po stranách volný a při stisku také pruží. Když se to spojí s pružící bradou, telefon rozhodně pevným dojmem nepůsobí.

3. Zadní kryt mi samovolně neodpadl, ale je fakt, že k jeho sundání ho stačí jen trochu podebrat nehtem v místě zámku a je dole.

4. Ke kvalitě zpracování ještě musím doplnit, že jsem byl hodně zklamaný z prosvítajícího podsvícení. Prosvítající dioda pod klávesou domečku je v normě, ale vidět jde. To ale není ten největší problém. Mnohem více mi vadí prosvítání mezi klávesnicí a displejem, které je hlavně ve tmě dost silné. Stejně tak při pohledu z boku je vidět prosvítající světlo pod klávesami. Připojuji pár fotek, kde to je patrné. Kvalita není nic moc, ale pro představu to bohatě stačí.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

5. Touchpadu opravdu pomůže nastavení citlivosti na nejvyšší, tím se vyhnete většině nechtěných "překlepů".

6. Klávesnice působí mírně gumovým dojmem, což přispívá k pohodlnosti psaní. Vůbec nemám problém s překlepy a to mám docela velké palce. V tomto ohledu musím tedy klávesnici jednoznačně pochválit.

7. Menu v FP2 není úplně ideální, protože složky nejsou nijak odlišeny. Některé ikonky tedy směřují přímo k aplikacím, některé jsou jen složky s dalším obsahem uvnitř. Toto ale půjde napravit stažením nového tématu.

8. Všechny aplikace, které jsem používal, fungují i na E72. U některých bylo jen třeba stáhnout novou verzi.

Celkově jsem docela zklamaný. U své současné E51 jsem zvyklý opravdu na pevnou konstrukci. Ale pokud nový telefon je v takovém stavu hned po zakoupení, to se mi moc nelíbí. Stále více se proto přikláním k Nokii E71, která se stále prodává a navíc je o 1500-2000 Kč levnější. Má sice horší foťák a chybí jí kompas, ale ten rozdíl v ceně a hlavně kvalita zpracování, na kterou si hodně potrpím, to bohatě vyváží.
Ryba CZ
Junior

Odeslat příspěvekod spage 21. 2. 2010 20:13

Jde nejak nastavit, aby Nokia mapy nestahovaly data? Kdykoliv dam treba najit svou polohu, vzdycky to neco stahuje.
Predem diky.
I'm gonna fight 'em all
A nation army couldn't hold me back
They're gonna rip it off
Taking their time right behind my back
spage
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Louis.scorn 21. 2. 2010 23:38

mám E72 Brown asi měsíc a když sem si to četl, nevěřícně sem do ni rejpal a snažil se najít nějákou vůli, či pohyb v konstrukci... nenašel... takže to zase asi bude u jak kterých telefonů. mám na něm napsáno :made in Findland. můžu porovnat s E71 a už bych do mí zpět nešel, i když byla ze začátku E71 příjemnější na nastavováni, ale teť. pohoda Jezz :mrgreen: navíc je i příjemně o asi 3mm širší, takže je tam už 2.4 palce displej a ne 2.37 jak to měla E71. OHROMNÁ ZMĚNA !! :D
možná že se opakuju,možná že se opakuju,možná že se opakuju
Louis.scorn
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 22. 2. 2010 09:33

Spage: Vypni si asitovanou GPS.

Ryba CZ: Taky jsem první dny si říkal, že je to nějaký divný, jestli nemám jít vyměnit, ale ta škvíra mezi klávesnicí a displayem se aspoň u mě časem trochu zacelil. Ta část dole je plastová, já od toho nečekal moc, ale nějak tam necítím tu vůli. Jinak zadní kryt, je to hrůza, ale pár krát mi spadl a div se nerozpadl...
Naposledy upravil Kniter dne 22. 2. 2010 12:04, celkově upraveno 1
Důvod: Prispevky zlucene, edituj
anonymni

Odeslat příspěvekod Pav Lucistnik 22. 2. 2010 09:52

Všechno dobrý, ale práší se mi pod display !! To je fakt nevychytaný.

Jinak ty fialový fleky na displayi už sem si taky potvrdil, že vznikají promáčknutím.
Nokia E71 (O2/3G), Nokia E51 (T/3G), 4x Nokia 6120c (Vdf/3G, Vdf/GSM, O2/GSM, T/GSM), 2x Axesstel (U:fon, O2 CDMA), ZTE LTE usb stick (O2 LTE), Lenovo ThinkPad Edge, toť výbava lovce
Pav Lucistnik
Lovec BTS
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod moonlich 22. 2. 2010 23:38

Mam ty same "problemy" s konstrukci, zejmena otravna je prosvitajici mezera mezi klavesnici a displejem. Puvodne jsem myslel, ze je to vada kusu, ale spis to bude seriove (mam taktez mobil od vodafonu btw). Jeste muj postreh : kontextove klavesnice pod displejem pri zmacknuti dost casto "lupou". Mate to i vy?

Jinak mam mensi problemek posledni dny - po nastaveni dvou emailu na plochu (gmail a seznam) a dvojitem totalnim zamrznuti mobilu se mi v ruznych intervalech objevuje otravna hlaska vyber pripojeni - pritom jsem nic v nastaveni inernetu a pristupovych bodu nemenil. Doma mi to stale dava na vyber mezi domaci wifi, gprs a vodafone live, v praci pak firemni wifi a spol - klasika, ovsem zde se to objevuje v intervalech tak castych, jakoby telefon stale vyhledaval vsechna dostupna pripojeni a ptal se, co zvolit, pricemz vsechny pristupove body a priority jsou navoleny. Nemate nekdo tuseni, co s tim (predpokladam nejaky prehmat v nastaveni) ?
moonlich
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryba CZ 23. 2. 2010 15:57

Louis.scorn píše:mám E72 Brown asi měsíc a když sem si to četl, nevěřícně sem do ni rejpal a snažil se najít nějákou vůli, či pohyb v konstrukci... nenašel... takže to zase asi bude u jak kterých telefonů. mám na něm napsáno :made in Findland. můžu porovnat s E71 a už bych do mí zpět nešel, i když byla ze začátku E71 příjemnější na nastavováni, ale teť. pohoda Jezz :mrgreen: navíc je i příjemně o asi 3mm širší, takže je tam už 2.4 palce displej a ne 2.37 jak to měla E71. OHROMNÁ ZMĚNA !! :D


V čem je ta ohromná změna? Takový rozdíl ve velikosti displaye tam není, řekl bych, že toto je nepostřehnutelné. V čem dalším?
Ryba CZ
Junior

Odeslat příspěvekod Slawall 23. 2. 2010 16:13

Poposedni si...to byla ironie s tou ohromnou změnou...
Slawall
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryba CZ 23. 2. 2010 16:30

OK, ale píše, že by zpět k E71 už nešel. Zajímá mě proč? Papírové parametry najdu všude, ale mně jde hlavně o zkušenosti a názory na na základě používání těchto telefonů.
Ryba CZ
Junior

Odeslat příspěvekod Slawall 23. 2. 2010 17:05

Tak E72 má 5Mpx s autofocuesm, 3,5mm jack a co je myslím hlavní, má 600MHz CPU.
Slawall
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Louis.scorn 23. 2. 2010 18:17

s tím Displejem to byl fakt fór :hmm:

no tak je to tak že jediná výhoda co měla zezačátku E71 je toto - měla přehlednější nastavování. nebylo to tak rozkouskovaný.
Klávesnice E72 se mi navíc zdá taky trošičku příjemnější. je tam nově podpora Ctrl plnohodnotná, skvělá funkce. co se týče toho optickýho skrolovače, je oproti konkurenci nic moc. ale je docela návykový, dnes sem držel 6300 a něják mi vůbec nešlo pohybovat v menu :) navíc co frimewere ho vylepšujou a je citlivější. třeba 200 mích kontaktů přejedu 5 "šťouchy"
myslím že když si koupíte hned E71. bude vám vyhovovat, ale když pak dostanete do rukou E72, a zvyknete si používat ten Ctrl a ostatní věci, je to lepší.
o foťák moc nejde, ale ta E72 ho má rozhodně lepší, chválím funkci : Jas a kontrast, které si můžete nastavit před vyfocením.
konstrukce je srovnatelná,velmi pevná. jen to chce asi vyzkoušet kus po kusu.
a za ten měsíc co jí mám se mi ještě ani jednou nesekla, zato E71 tou dobou asi už 2x.

Záleží jen na Vás, zdali investovat o 2000,- víc. E71 je skvělá. ale E72 se mi opravdu zdá ještě skvělejší, pocitově.
Naposledy upravil Kniter dne 27. 2. 2010 23:23, celkově upraveno 1
Důvod: prispevky zlucene, edituj
možná že se opakuju,možná že se opakuju,možná že se opakuju
Louis.scorn
Junior

Odeslat příspěvekod rorda 27. 2. 2010 22:48

Nokiacelebrita píše:Mam problem: nove Nokia Mapy funguji paradne, ovsem nemohu se prihlasit ke svemu uctu! Vzdy kdyz dam prikaz prihlasit k uctu Nokia, aplikace spadne jako bych ji vypnul "cervenym" tlacitkem.
Mám úplně to samé ...

Myslím, že srovnávat E71 a E72 nejde, to je jako srovnávat např. starší a novější Škodu Octavii ... Obě vás do cíle dovezou, ale ... ;)
rorda
Junior

Odeslat příspěvekod rose26 27. 2. 2010 23:09

Synchronizace mi šla ve verzi 3.03 i v nejnovější 3.04 OK. Nic speciálního jsem nenastavoval.
E72
rose26
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Hajn 28. 2. 2010 01:03

Já rád srovnám E71 s E72. Nevidím v tom problém.
E71 jsem používal více jak rok a půl a byl jsem s ní maximálně spokojen. Perfektní konstrukce, kvalitní klávesnice, stabilita FW, rychlost, spousta aplikací, příjemná velikost, dobrý pocit v ruce, plná konektivita, široká personalizace. Prostě pracant pro každý den.
Pak jsem se přes 5800XM, i8910HD a OmniaPro vrátil zpět, ale v podobě E72.

Konstrukce mi nepřijde tak kvalitní/bytelná jako u E71. Ta mi párkrát spadla na zem a nikdy se ji nic nestalo. U E72 takovou jistotu nemám. Pořád je ale velmi dobře zpracovaná.
Klávesnice je o kus dál. Píše se na ní lépe a vítám tlačítka navíc. Jsem spokojen, tak jak jsem byl u E71.
Optické Navi tlačítko je super věc. Chce to cvik a zvyk, ale stojí to za to. Telefon se lépe a rychleji ovládá.
Výdrž baterky je bohužel horší. E71 mi vydržela 2-3 dny. E72 1-2. Není to tak dramatickyý rozdíl, ale je to škoda.
Větší vnitřní paměť je fajn, ale s microSD není tak důležitá.
5Mpix foťák taky potěší, ale nepovažuji ho za jednu ze stěžejních funkcí, takže 3 Mpix by mi nevadil.
Horší je to s pamětí RAM. Té je při používání oproti E71 méně, což je vážná chyba. Přisuzuji to FP2, ale možná se pletu.
600 MHZ procesor je znát. Jakmile ale zapnete grafické efekty u tématek, rozdíl se smázne. I tak je to ale krok kupředu, který vítám.
GPS + kompas, akcelerometr jsou už jen drobnosti, které potěší.
Celkově je E72 o něco dál než E71, ale není to takový rozdíl a považuju ji spíš za zdařilý facelift než za nový model. Jenže proč výrazně měnit něco, co perfektně funguje, prodává se a uživatelé jsou spokojeni?
A tak jsem zatím spokojen a mám z ní vážně radost.
Uvažoval jsem, jestli se nevrátit zpět k E71, ale E72 se mi víc líbí a o to taky jde.
Stávající uživatelé E71 podlě me nemají důvod měnit. Ti co se rozhodují mezi E71 a E72, ať posuzují design a cenu. Ostatní je srovnatelné a neprohloupí ani s jedním modelem.
Jednoznačně dva nejlepší telefony, co jsme kdy měl.
"Dobrá nálada vaše problémy nevyřeší, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji udržet."
Marek Hajn
Junior

Odeslat příspěvekod Nokiacelebrita 28. 2. 2010 10:31

Stale resim jeden vazny problem s E72.
Nelze se prihlasit k uctu mapy, kdyz dam v ikone Oblibene - Synchronizovat s OVI, aplikace OVI Mapy se zavre.
Je to velice neprijemne, timto prichazim o obrovskou vyhodu planovani tras pohodlne na webu Nokie.
NEVI NEKDO CO S TIM???
Nokiacelebrita
Junior
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků