Je Apple bezpečnější než Android?

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod dede 27. 9. 2017 16:57

Zdravím,

vypadá to jako otázka mimo mísu, ale úzce souvisí s výběrem telefonu. :)

Manželce jsem teď koupil nový telefon s Androidem a docela mě děsí, co všechno musí odsouhlasit, když si instaluje aplikaci na cokoliv. I aplikace na kontrolu baterie chce přístup ke kontaktům, smskám, některé populární aplikace dokonce požadují přístup k uloženým heslům, což je šílené, ale evidentně to nikomu nevadí.

Sám mám Lumii 630, tam problém s bezpečností nemám, protože nato nejsou aplikace. :(

Apple vůbec neznám, ale pokud je natom s bezpečností lépe než Android, tak bych asi šel do nějakého staršího typu 6 nebo 7.

Vyžadují aplikace na iOS stejné přístupy?

Díky.

P.S. Prosím žádný flame, jen čistě pragmatický názor.
dede
Junior

Odeslat příspěvekod Pan Kája 27. 9. 2017 18:33

Pokud si dobře pamatuji, i iphony mají oprávnění pro aplikace. Nemohu soudit který systém je bezpečnější, hrozby se někdy objevily v obou případech, a ani to nechci.
Spíš reaguji na ta oprávnění u androidu - myslím že je slušný výběr aplikací. Správa baterie je vcelku schopná už v základu. Jakmile po mě chce aplikace podezřelá oprávnění, neudělím je. Když nefunguje, poohlédnu se jinde. Důvěru chovám jen k velmi rozšířeným a známým aplikacím (pozor na klony... před stáhnutí notoricky známé aplikace je dobré ještě pohlédnout na počet stažení, pokud není podezřele nízký)
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod freddy158158 27. 9. 2017 18:57

přesně tak jak píše pan kája. pokud aplikace baterka chce kontakty tak je to divne a jde ven. pokud pani používá mobil na běžné věci není duvod k obavám a pomalu ani k instalaci čehokoli dalšího (mimo ženských věci )
u Applu tě udržují v nevědomí ale nejvíc uniku má on.
at si vybere podle sebe co se ji líbí (Apple je většinou menši a vybavenější) a žij v klidu ;-)
freddy158158
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mberdych 27. 9. 2017 20:14

Apple je bezpečnější především proto, že své telefony pravidelně updatuje a to dost dlouhou dobu. Google tohle děla s Pixely, jenže jen cca 2 roky a tady je Apple výrazně dál. Ostatni výrobci až na par výjimek škoda mluvit.
mberdych
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 27. 9. 2017 20:27

K cemu potrebujes aplikaci pro kontrolu baterie?
A pokud budu predpokladat, ze ji opravud potrebujes, tak pokud vyzaduje takova opravneni ta do telefonu NESMI. Na vyber jsou desitky dalsich.
To s pristupem k heslum myslis vazne? Spis to z tve strany beru jako nedorozumneni zpusobene neznalosti systemu.
Katikakus
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dede 27. 9. 2017 20:44

Už kdysi mě zaujalo, že každá aplikace na Androidu vyžaduje přístup vpodstatě ke všemu v telefonu. Pokud se nepovolí, nenainstaluje se. Proto se ptám, jestli je to u Applu to samé.
dede
Junior

Odeslat příspěvekod Katikakus 27. 9. 2017 20:54

Ne, rozhodne ne kazda aplikace u Andoridu pozaduje povoleni k pristupu ke vsemu. Je vsak logicke, ze napr. sms kecalek potrebuje pristup ke kontaktum, kamere (videohovorum prip. posilani obrazku) a microfonu. Naopak je nesmysl, aby ke kontaktum pristupovala svitilna - staci si vybrat tu spravnou. Nevim, jestli je tohle nepovedeny pokus o flame nebo opravdu vubec netusis, o cem pises.
Katikakus
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod melipa 27. 9. 2017 22:02

"...některé populární aplikace dokonce požadují přístup k uloženým heslům, což je šílené, ale evidentně to nikomu nevadí."

Které to jsou?
melipa
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod .Hardy 27. 9. 2017 22:11

V dnešní době správy jednotlivých oprávnění, restrikcí ze strany systému a i Play Protect bych se Androidu (verze 7.0+) opravdu nebál.

BTW: To, že baterka nebo budík požaduje třeba přístup ke kontaktům není problém systému (jakéhokoliv), ale uživatele, který si danou věc nainstaluje.
Ryzen 1600 | GTX 1060 | 16GB DDR4 2666MHz | RM550x
.Hardy
Junior

Odeslat příspěvekod melipa 27. 9. 2017 23:04

Jen tak pro zajímavost: Android 7 opravdu umožňuje, abychom se podívali na správce oprávnění a odebrali třeba aplikaci oprávnění, které nemá mít, například telefon, sms nebo kontakty. Jde to řešit v rámci jednotlivých oprávněních a nic není problém.

Btw.: žádné oprávnění pro přístup k heslům neexistuje :-)
melipa
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondrejlo 28. 9. 2017 00:28

Mně na iOS vyhovuje taková maličkost, že k zadání hesla nepustí systém jinou, než originální klávesnici.
K tomu několikaleté update systému, které zaručují jeho bezpečnost.

Pokud Android 7+ už umí odebrat jednotlivá oprávnění, tak je to pokrok.

Mně na iOS nejvíce vyhovuje jednoduchost, blbuvzdornost a rychlost.

Android má nevýhodu v tom, že ho používá hodně výrobců, každý si ho trochu zprzní a pomalu nikdo se o ten systém nestará víc než 2 roky od uvedení na trh. Levnější Androidy jdou dnes na trh s verzí 5.0 nebo 5.1 a novější nikdy nedostanou. Dceři jsem koupil jako první Huawei za 4 litry a když jsem ho měl týden jako náhradní, tak jsem začal přemýšlet nad tím, co mi moje dítě udělalo tak hrozného, že jsem ji potrestal takovým telefonem. A to má na první pohled slušné parametry, Huawei Y6 II Compact.

Telefon má skoro rok a za celou dobu nepřišla žádná aktualizace systému.

Takže příště dám radši místo 4 litrů 10 za nějaký iPhone, o který se ta firma aspoň trochu stará, mám lepší pocit, že nezanedbá žádnou bezpečností záplatu.
ondrejlo
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 28. 9. 2017 03:57

Re: melipa
Permission acces google_password
Opravneni pro pristup k heslum.To ze ho nevidis v play kdyz instalujes,stejne jako permissions typu read log,permissions vytacet na pozadi bez interakce uzivatele neznamena ze neexistuje.V diskuzi je neskutecny mnozstvi blabolu,to je tak vzdycky kdyz o odbornych vecech placaji lidi co nemaji tucha jak to funguje..
Permissions password potrebujes kvuli sprazeni treba dropboxu s google uctem.
Co se tyce bezpeci pro laika urcite apple,iphone.
Jinak na hackatonech,to jsou hackersky festivaly kde se lamou zabezpeceni k bankomatum,pc,telefonum atd atd,tradicne v oblasti operacnich systemu je nejrychlejsi hack vzdy OS IOS.Jde ale o cilene utoky,zadne blbiny z kterych jste vyplaseni na mobilu a ktery staci stopro odclonit zakladnim nastavenim+ alternativni spravou opravneni a dialeru.
oooooooooo
Android Maniak
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vicini72 28. 9. 2017 06:46

Moc odpovedi na ios jsi se nedockal. Ne ios se te zepta na polohove sluzby az ve chvili kdy je ta appka potrebuje , stejne tak popř. mikrofon kameru nebo i kontakty ale vzdy to ma hlavu a patu. Kameru aplikace kde se kamera pouziva kontakty taktež. Rozhodne pri instalaci nemusis povolovat nesmyslnosti. Nainstalujes, pouzivas dokud appka neco nepotrebuje na spravne fungovani. Pak se zepta.
vicini72
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 28. 9. 2017 07:16

Uplne stejne funguje android je fajn ze prakticky pokazdy zjistim ze applisti nemaji tucha o tom jak vlastne to ma reseny.To ze jinak funguji firmware co si android ohnou je jina vec.Nicmene z 25000 zarizeni na trhu s androidem si jde vybrat.Kdyz jsem kupoval tv taky sem nevlezl do tesca a neukazal prstem.Proc tak delaj lidi s telefonama je mi zahadou.
oooooooooo
Android Maniak
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dede 28. 9. 2017 08:13

Koupil jsem jí Huawei Nova a ten přístup k heslům chtěla údajně nějaká předinstalovaná aplikace od Huawei na správu témat. To jí zarazilo, takže to stornovala.
Nesnažím se vyvolat flame. Android jsem nikdy neměl, takže ho znám jenom okrajově z manželky telefonu. Ale vím, že instalovaná aplikace se vždy ptá hned při instalaci, co všechno chce dovolit. To mě štve i na Win Phone, kdy jediná použitelná aplikace na kalendář, chce mít přístup k sms a kontaktům, ačkoliv to vůbec nesouvisí s její činností.
Myslel jsem, že u iOS je to jiné, ale asi všechny OS jedou na stejném principu.
dede
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků