Jak uvolnit paměť telefonu, mobil nejde používat

O různých operačních systémech (Sailfish, KaiOS, Symbian a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod lisacek.jana 26. 6. 2015 09:27

Dobrý den,

potřebovala bych prosím poradit, jak uvolnit paměť telefonu, protože mi zbývá už jen 2,8 MB volné paměti a už mi nejdou psát sms zprávy. Mám mobil Nokia E5-00, operační systém Symbian S60 3rd Edition. Všechny velké soubory mám na paměťové kartě (obrázky, hudbu, videa, word dokumenty). Když dám detaily paměti v telefonu, vypíše mi to následující informace:

Použitá paměť: 256 MB
Volná paměť: 2 824 kB
Kalendář: 52 kB
Kontakty: 71 kB
Zprávy: 2 909 kB
Obrázky: 0 B
Zvukové soubory: 0 B
Videoklipy: 0 B
Dokumenty: 70 kB
Aplikace MIDP: 3 509 kB
Aplikace SIS: 7 520 kB
Další soubory: 242 MB

Zajímalo by mě, co jsou Aplikace MIDP, Aplikace SIS, a hlavně Další soubory (242 MB), když v mobilu mám vše promazané. To znamená: vymazán protokol o hovorech, vymazány hry a další aplikace (jsou zde jen původní od výrobce), žádné soubory přes Bluetooth, internet v mobilu už pár let nepoužívám (za 6 let, co mám mobil, jsem na něm byla asi 6x).

Prosím o radu, jsem běžný uživatel telefonu. Např. počítačům rozumím, ale s tímhle si nevím rady, už ani pořádně nemohu používat sms nebo nastavovat jiné věci, paměť se zaplňuje i když nikomu nepíšu, proto jen volám. Přijde mi zbytečné, abych mazala třeba sms zprávy, když tam tolik místa zabírají "Další soubory", což ani nevím, co je.

Děkuju za případné návrhy, co s tím, sama si nevím rady.
lisacek.jana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jahobova 26. 6. 2015 11:40

Taky telefonům moc nerozumím,ale to co vám to dělá mi to taky dělalo. V servisu mi poradili telefon občas vypnout a zapnout a hlavne ze všeho vyskakovat pravým horním tlačítkem. Já vše zavírala tlačítkem s červeným telefone a to se prý nemá.
jahobova
Junior

Odeslat příspěvekod AleshM 26. 6. 2015 13:06

Dobré je začínat radu slovy: "Já tomu moc nerozumím." Červeným tlačítkem se aplikace akorát pošle do pozadí nebo uspí, ale v paměti je připravená pořád.

Zálohujte data (Nokia PC Suite nebo jiný software), fotky, kontakty, vzpomeňte si na hesla do služeb, mailů, IM klientů..., a proveďte návrat do továrního nastavení. U Nokii, to bývalo *7370*# odeslat jako hovor. Nevím, jestli i u Symbianových, ale ty mají možná někde v menu Nastavení / Vrátit telefon do výchizího stavu (jako z výroby). Nebo něco podobného.

Pak nahrát data ze zálohy zpět a znova to nastavit a používat. Je to celé nepříjemná operace, ale vyplatí se. Telefon bude čistší a svižnější.
AleshM
Junior

Odeslat příspěvekod lisacek.jana 26. 6. 2015 13:30

Děkuji za rady. Ale zajímalo by mě jedno k tomu, co jste napsal - to vrácení do továrního nastavení maže i zbytkové soubory (tzn. jako je v pc např. složka Temp, zbytkové soubory z internetového prohlížení, uložená data z aplikací apod.)? Zajímala by mě hlavně ta složka "Další soubory" (242 MB !) - co může v telefonu zabírat 242 MB v paměti telefonu? S tím bych chtěla něco udělat, pak bych měla místo i na další sms, kontakty, kalendář - tedy věci, které se ukládají do paměti telefonu. Děkuji i tak za rady.
lisacek.jana
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šulda 26. 6. 2015 21:07

lisacek.jana píše:Dobrý den,
Zajímalo by mě, co jsou Aplikace MIDP, Aplikace SIS, a hlavně Další soubory (242 MB)

1) java
2) symbian aplikace
3) jsou to soubory které se z části časem nastřádají v paměti C: a z části jsou to soubory systému. Např. jen jazykové soubory systémových apps zaberou hodně a spousta jich je vlastně k ničemu. Za šest let bez očisty je to normální. Každá instalace i když na jinou paměť než je C: si logicky musí uložit určitá data i na C: U hacklého (přístup ke všem složkám a souborům v paměti C: jako administrátor v PC)telefonu a znalosti systému se dá telefon udržovat v provozu bez větších problémů, jinak se to řeší formátem pamětí a vrácením jen souborů jako jsou foto, video, muzika, kontakty, kalendář, poznámky. Kompletní obnova dat ze zálohy totiž vrátí celý bordel zpět.
lisacek.jana píše:Přijde mi zbytečné, abych mazala třeba sms zprávy

Symbian je znám tím že "velký" počet sms začne časem dělat neplechu a pomůže jen jejich odstranění. Je to individuální a v některém přístroji to začne haprovat např. se 600sms a v jiném až s 3000. Podle toho co píšeš, způsobují největší problémy ty sms. Je na tobě jak se rozhodneš ale viděl bych to na formát všech pamětí s navrácením jen důležitého a bude to jak od nova.
šulda
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jiri.filip 26. 6. 2015 23:15

lisacek.jana: Naprosto stejný problém jsem měl u E52. Příčinou bylo používání vestavěné aplikace pro příjem a posílání e-mailů. Poté, co jsem odstranil všechny e-mailové účty z této aplikace a resetoval telefon do továrního nastavení, mám už několi let klid.
Občas to chce promazat i temp adresář, do kterého se ukládají dočasné soubory při prohlížení Internetu. Ale narozdíl od první příčiny není toto kritické.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod _1Maka1_ 12. 7. 2015 04:30

Jak se tu piše nejlepši je se dostat do telefonu přes pc ... pokud si neviš pořad rady na interetu jsou tisice programku ktery ti uvedou mobil neboli jejich system uplně do tovarniho nastaveni ale uričtě si udělej zalohu kontaktu atd... JInak určitě povipinej a vymaš vše co nopotřebuješ a nepouživat v tokovihlech mobilech programy např na změnu ikon nebo pozadi atd...nebo rovnou přemaž celi system a nahraj ho tam znova....stači si zadat do googlu typ systemu a kolikrat je k tomu i video navod když bys si stim nevěděla rady. :-D :-D :-D
_1Maka1_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šulda 12. 7. 2015 06:14

Nejlepší je Ferda a přes PC je to zbytečný a nepraktický a do systému se tak stejně nedostaneš. Symbian je OS a vše umí sám, zajímali by mně ty "tisíce prográmků" co uvedou symbian do továrního nastavení :roll: U autorky tématu je největší problém tuna sms v přístroji ale už jí to asi nebolí když dlouho nereaguje :idea:
šulda
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lisacek.jana 8. 10. 2015 08:04

Bohužel jsem neměla čas reagovat (bakalářská práce) :-( Rady jsem si přečetla, a nechala jsem uvést u známého mobil do továrního nastavení poté, co jsem vše zálohovala. Telefon má teď 170 MB volného místa a jede dobře. Sms jsme tam prozatím nechali, dokud si je vhodně nezálohuji, ale i tak to funguje. Děkuji za rady.
lisacek.jana
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron