Samsung S5610 - obecná diskuze

Galaxy S III, Galaxy S Advance, Galaxy S III Mini, S8600 Wave III, S5610...

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Fíla 1. 10. 2011 08:35

Samsung S5610 - obecná diskuze
aktuální firmware: S5610XXLL4/CSC:S5610OXDLF2 (prosinec 2012)

V řijnu 2011 přichází na český trh novinka od Samsungu, která nese označení S5610. Telefon lze považovat za nástupce Samsungů z řady Shark (S5350 a S5550), jelikož jeho tělo je opět vyrobeno převážně z kovu.

Obsah
1. Specifikace
2. Obsah balení
3. Praktické zkušenosti
4. Podpora
5. Kde koupit
6. Návody

1. Specifikace
2G sítě: GSM 850/900/1800/1900
3G sítě: HSDPA 900/2100
hmotnost: 91 g
rozměry: 118.9 x 49.7 x 12.9 mm
displej: TFT, 256 tis. barev, rozlišení QVGA, úhlopříčka 2,4 palce
paměť: 108,29 MB + až 32 GB microSDHC karta
data: GPRS (třída 12), EDGE (třída 10), 3G (HSDPA, download až 7,2 Mb/s, upload až 384 kb/s)
bluetooth: verze 3.0, A2DP profil
fotoaparát: 5 MP, automatické ostření, led blesk
nahrávání videa: QVGA, 29 snímků za sekundu, formát MP4
další funkce: java 2.0, stereo FM rádio s RDS, MP3 přehrávač, záznamník, kalendář, e-mailový klient
předinstalované aplikace: Facebook, Gtalk (pouze chat), Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger
konektory: microUSB pro nabíjení a přenášení dat, 3,5 mm jack pro sluchátka
baterie: Li-Ion 1000 mAh

2. Obsah balení
Telefon, nabíječka a uživatelská příručka.

3. Praktické zkušenosti
+ kvalitní kovová konstrukce, nikde nic nevrže a zadní kryt drží jako přibitý
+ velký QVGA displej s úhlopříčkou 2,4 palce, který je dobře čitelný i na slunci
+ na klávesnici se píše pohodlně a bez překlepů, mezi jednotlivými klávesami jsou dostatečné rozestupy
+ reproduktor má dobrý basový projev a netrpí výraznější rezonancí ani při max. hlasitosti
+ do telefonního seznamu lze uložit až 1000 vícepoložkových kontaktů
+ kalendář má kapacitu 1000 záznamů
+ klávesám 2-9 je možno přiřadit rychlou volbu (tel. číslo)
+ v internetovém prohlížeči lze zvětšovat či zmenšovat obsah stránky tlačítky pro regulaci hlasitosti
+ možnost nastavit více budíků najednou; opakování buzení denně nebo týdně
+ MP3 přehrávač člení skladby podle alb, interpretů a žánrů
+ MP3 přehrávač nabízí 12 předvoleb ekvalizéru (Pop, Rock, Jazz, Živě, Koncertní sál, Čistý zvuk ad.)
+ možnost nahrávání z rádia, kdy výsledný záznam je ve formátu MP3 (128 kb/s, 16 kHz)
+ microUSB konetor se nachází na horní straně telefonu a je chráněn posuvnou krytkou

- paměť "jen" na 300 SMS zpráv
- nepodporuje automatickou aktualizaci času
- správce souborů nezobrazí soubory, jejichž název je delší než 52 znaků (MP3 přehrávač ano)
- postrádá prohlížeč formátů PDF, DOC a XLS, který má většina vybavenějších Samsungů bez OS
- pro java aplikace je vyhrazeno pouze 6 MB paměti
- předinstal. java aplikace (viz specifikace), jež zabírají 3,1 MB, nelze ostranit
- max. velikost instalované java aplikace může být 500 kB
- absence minimalizace java aplikací
- v telefonu nejsou přítomny Google Maps, lze je však doinstalovat z adresy "m.google.cz"

4. Podpora
Uživatelská příručka a Samsung Kies

5. Kde koupit
Setos - oficiální distributor
Alza
Mobil Pohotovost

6. Návody
6.1 Jak šetřit baterii vypnutím signalizace dostupnosti GPRS/EDGE

1. v telefonu zadejte kód *#4777*8665#
2. v menu "GPRS tool" vyberte nejdříve "2 GPRS detach"
3. poté "5 Attach Mode Setting" a "Manual attach"
4. vypněte a znovu zapněte telefon

6.2 Jak nainstalovat aplikaci větší než než 500 kB
a zároveň zvýšit provozní paměť pro javu

1. zadejte kód *#52828378#
2. v menu "JAVA Test Menu" zvolte nejdříve "4 Memory test"
3. pro "Java Heap" i "MIDP Heap" zadejte shodně hodnoty "9999" a potvrďte "Save"
4. poté vyberte "5 OTA test"
5. pro "Maximum JAR size" zadejte hodnotu "9999" a potvrďte "Save"

Nyní můžete instalovat java aplikace až do velikosti 9,7 MB (např. slovníky KODi) a zároveň spustit ty, které vyžadují více provozní paměti (tzv. heap memory), tedy třeba náročnější hry.

Nevýhodou výše uvedeného řešení je skutečnost, že po vypnutí a opětovném zapnutí telefonu se nastavení vrátí do výchozích hodnot a postup je nutné opakovat. Java aplikace větší než 500 kB avšak zůstanou v telefonu nainstalované.

6.3 Jak při focení použít "dvoupolohovou" spoušť (tip od Šárky)

1. spusťte fotoaparát
2. telefon uchopte naležato
3. zamiřte na jeden z objektů zájmu zaostřovacím rámečkem
4. na čtyřsměrové klávese stiskněte šipku dolů (není třeba držet)
5. nehýbejte s telefonem a počkejte, až zaostřovací rámeček zezelená
6. poté můžete s telefonem hýbat a do hledáčku umístit celou požadovanou scénu
7. stisknutím spouště, případně středového tlačítka dojde k vyfocení dané scény
Zkušenosti s telefonem Nokia 301 Dual SIM :arrow: http://forum.mobilmania.cz/viewtopic.php?t=1191151
Fíla
Moderátor

Odeslat příspěvekod vaclavbarak 1. 10. 2011 16:56

Moc se mi líbí, má i hodně funkcí.
WiFi ale asi mít nebude? To bych za cenu chtěl už moc.
Ale jinak si myslím že budeme mít úspěch.
Až ho někdo budete mít napište "první postřehy"
vaclavbarak
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fíla 4. 10. 2011 17:58

Wi-Fi bohužel nemá.
Praktické zkušenosti s telefonem jsem doplnil do úvodního příspěvku. ;-)
Zkušenosti s telefonem Nokia 301 Dual SIM :arrow: http://forum.mobilmania.cz/viewtopic.php?t=1191151
Fíla
Moderátor

Odeslat příspěvekod monikash 6. 10. 2011 07:29

Škoda té omezené Javy 1,7 (2,3 MB) pro vlastní javové aplikace je docela málo (třeba pro slovníky).
Kodak ZD710 a Olympus E420. Motorola Fire a Nokia Asha 303.
monikash
Junior

Odeslat příspěvekod MartinChroust 6. 10. 2011 08:14

Po pár dnech hodnotím telefon také kladně, pro nenáročného uživatele je to luxus, 2500 Kč za investici stojí
Šéfredaktor SamsungMania.cz
MartinChroust
Junior

Odeslat příspěvekod Petr H.. 10. 10. 2011 09:03

Jak je na tom S5610 s pozorovacími úhly displeje? Jeho předchůdce S5350 Shark je měl poměrně slabší a rychle měnil barvy...

Jakékoli upozornění na zmeškané události (SMS, hovory...) aniž bych musel cokoli mačkat je bohužel asi opět jen mým snem, že?
70. mobil - HTC ChaCha Modern Silver
Petr H..
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Fíla 10. 10. 2011 10:13

Samsung S5350 Shark jsem rovněž měl, tedy mohu srovnávat a řekl bych, že displej S5610 je na tom s pozorovacími úhly lépe.

Pokud jde o upozorňování na SMS, aniž bys musel stisknout jakoukoli klávesu, stačí nastavit opakování tónu zprávy v intervalu 2, 5 nebo 10 minut.
Fíla
Moderátor

Odeslat příspěvekod Petr H.. 10. 10. 2011 10:44

Tak díky za info. Displej potěšil a s upozorňováním je to teda klasika.

:-)
70. mobil - HTC ChaCha Modern Silver
Petr H..
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod daddyb 16. 10. 2011 13:27

Mít wi-fi tak ho hnedka beru. Klasických mobilů s wi-fi moc není tak není z čeho vybírat...
daddyb
Junior

Odeslat příspěvekod MobilStorm 17. 10. 2011 08:13

je to pěkný phone, uvažuju o něm, docela mě zajímá použitelnost foťáku - jak je to s rychlostí focení? předem díky
co vím, poradím
MobilStorm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fíla 17. 10. 2011 13:46

MobilStorm: Fotka je vyfocena a uložena během 4-5 sekund.
Fíla
Moderátor

Odeslat příspěvekod osky1 17. 10. 2011 17:32

Nevíte někdo jestli se dá pořídit nějaké pouzdro přímo na tento mobil. Děkuji
osky1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fíla 17. 10. 2011 17:58

osky1: Pouzdro přímo na míru pro tento telefon zatím není, avšak pořídil jsem si toto od firmy Golla. K dostání je např. na vybraných značkových prodejnách T-Mobile, a to za cenu 349 Kč.
Fíla
Moderátor

Odeslat příspěvekod MobilStorm 23. 10. 2011 11:45

S5610 už mám doma, Fílo dík za návody, použil jsem je oba :-)
Na to jsi přišel zkoušením, nebo čerpáš z nějakého webu? Ze kterého?

Sice jsem o omezení java paměti věděl, ale stejně mě už svrbí prsty - je to hardwarová nebo softwarová záležitost? Šlo by to nějak hacknout? :-) A pokud ne, můžeš udělat podobnou fintu i pro Windows live messenger a Yahoo messenger?

U hodně aplikací větších než 500kB když použiju Jad maker, tak mě to zahlásí "Neplatný deskriptor souboru JAD" a ukončí se, čím to může být?

Další věc: nemůžu přijít na to, jaké je omezení nebo podmínka pro zobrazení fotky alba v přehrávači, někde zobrazí a někde ne (foto mám v adresáři s písničkama)

V menu je sice pěkné, že jde přesouvat ikony, ale je to na houby, když se některých nemůžu zbavit, šlo by to nějakým fíglem?

Možná to vypadá že mám jen problémy, ale celkově jsem s telefonem spokojený, vyzdvihnout musím hlavně pevnou konstrukci, dobrý foťák, příznivou cenu a subjektivně praktický a líbivý design.

Předem díky za rady, tipy, postřehy :-)
co vím, poradím
MobilStorm
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fíla 23. 10. 2011 23:00

Vycházel jsem z vlastních poznatků a zkušeností, jelikož pár Samsungů bez OS jsem již měl. :)

Aplikace WLM a YM! se mi z telefonu zatím odstranit nepodařily, jelikož obsahují certifikát a stejný certifikát by musela mít i aplikace nahrazující. Pokud jde o omezení paměti pro javu, řekl bych, že se jedná pouze o SW záležitost.

Jinak S5610 má nízký výkon javy, tedy si neporadí s náročnějšími aplikacemi, např. nespustí ani první, několik let starou verzi hry Chcete být milionářem.

Do ID tagu MP3 souborů sám obrázky alb nepřidávám, tedy s tím neporadím.

Co se ikonek v menu týče, tak pokud nechceš mít na očích ty, které nepoužíváš, jedině je přesunout úplně dolů.
Fíla
Moderátor

Další stránka