5500 Kč - Poraďte mobil pro navigaci na kolo

Srovnávání telefonů. Spolehlivé a nedůvěryhodné obchody

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

UPOZORNĚNÍ:
Při zakládání nového tématu v této sekci se řiďte těmito pokyny. Jejich nedodržení může vést k zásahu moderátorů fóra MobilMania.cz
Děkujeme.

Odeslat příspěvekod kolda55 24. 7. 2012 09:00

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s výběrem mobilu. Budu mít asi nestandartní požadavky na mobil a to proto, že si mobil nevybírám primárně k určení na volání. Je to z toho důvodu, že si nemohu zvyknout na dotykové mobily. Měl jsem v životě asi 3 dotykové mobily na zkoušku, ale štvaly mě tyto věci:

- Výdrž baterie je pro mě asi nejdůležitější bod a tady dot. mobily strašně zaostávají a 1-2 dny výdrže při celkem normálním provozu (2-4 hovory denně,10 sms,budík,párkrát podívání se na displej,asi 40 minut poslechu hudby přes sluchátka, chvilku na netu, žádně aktualizace na pozadí, spuštěn jen program na aut. nahrávání hovorů) je hrozně moc málo..Navíc, když si dokážu představit nějakou krizovou situaci a zrovna když budu potřebovat mobil, tak bude vybitý, tak to taky není oK..
- Nemůžu si zvyknout na psaní SMS na dot.displeji. Držet mobil třeba v MHD jednou rukou a psát na displeji je opravdu hodně složité a dá se říci nemožné (možná je to o tréninku).

Toto jsem uvedl jen pro vysvětlení, proč nechci mít dotykáč jako hlavní telefon..Budu používat dál spokojeně svou Nokii E52.

Dotykový mobil chci proto, abych ho mohl používat jako navigaci na kolo.Budu si ho chtít přidělat na řidítka..Přece jenom tady bude výhoda dot.ovládání a většího displeje..Rozhodl jsem se pro toto řešení v momentě, kdy seznam.cz vydal podobné turistické a cyklistické mapy, kdy jsou cyklostezky konečně vyznačeny už v rámci ulic ! Bude mi sloužit jen proto, abych nesjel z cyklostezky a pro to abych si mohl značit projeté trasy..Je mi jasné, že GPS bude pořádny žrout baterky a že výdrž bude tak max. 2-3 hodiny..Proto si chci zakoupit i nějakou power banku..Máte s tímto typem zařízení někdo nějaké zkušenosti ?

Např:

http://www.powerguy.cz/powerguy/eshop/0 ... il-9600mAh

Uvažoval jsem přímo i nad GPS na kolo, ale tu jsem zavrhl jelikož za poobné peníze už můžu mít přece jenom multifunkčnější zařízení a navíc přítelkyně mobil určitě využije k hraní her, protože jinak sama dotykáč taky nechce..Navíc ho budu moc využívat i jako hodně malý tablet..Navíc nevím jestli bych vůbec do navigace pro kolo dostal podrobné mapy ze seznamu..

Za mobil chci dát max. 5000-5500 Kč..Mám možnost koupit Huawei Honor za 5000, tak to je zatím můj favorit..Líbí se mi, že by měl mít snad i delší výdrž baterie než ostatní mobily..

Na jakou výdrž se s mobilem při použití GPS dostáváte Vy a jaký máte mobil ?

Díky za odpovědi
kolda55
Junior

Odeslat příspěvekod BigT 24. 7. 2012 09:49

Huawei asi bude dobrá volba. Mám Huawei G300 a byl jsem teď o víkendu na slovensku a měl jsem permanentně zaplé Endomondo (záznam trasy) a Locus na geocaching a vydržel nějakých 7,5hod
PC: Intel Core2Quad Q6600, AC Freezer 7 Pro, Gigabyte EP45-DS3, 2x2GB Transcend AXE ram CL5, Kingston SSDNow V300 60GB + Samsung F1 640GB 16MB,Gigabyte NV GTX 550Ti, Fortron 400W GLN, CM Elite 333

SubNTB: Acer 1810TZ
Mobil: Nokia Lumia 620 Yellow
BigT
Junior

Odeslat příspěvekod dejvidek 24. 7. 2012 10:11

Včerejší zkušenost s mobilem na kole, ujel sem cca 30km docela kopcovitým terénem (na můj vkus) a za cca 3,5hod byla polovina baterie u N9 v tahu. U E52 sem vybil 10% baterie....
Co se týče externího zdroje, koupil sem na dealextreme nějakej kousek, tuším že stál 38$ a nabije mi N9 skoro 3x. Není to ale do kapsy u kalhot, je to tak do brašny na kole. I bych našel přesně co to bylo za typ a kolik to stálo.
dejv
Nokia 5110 -> .... Nokia E52,N9, 2x Lumia 820. http://lumie.blog.mobilmania.cz
dejvidek
Moderátor

Odeslat příspěvekod kolda55 24. 7. 2012 10:26

Jojo, já to chci mít právě vyřešené, že bych vozil ten ext.zdroj v kapsičce...Takže dá se to provozovat tak, že po prvním vybití mobilu k němu píchnu ten ext.zdroj a mobil mi hned půjde ? Není třeba nějaká doba k nabití aspoň čístěčnému ?
Uveď prosím i ten typ z toho dealextremu..

Díky moc

-- 24. 7. 2012 10:27 --

BigT píše:Huawei asi bude dobrá volba. Mám Huawei G300 a byl jsem teď o víkendu na slovensku a měl jsem permanentně zaplé Endomondo (záznam trasy) a Locus na geocaching a vydržel nějakých 7,5hod

Není problém u toho Huawei displej ? Přece jenom má klasické TFT..Jde mi o to jestli je to dobře čitelné na slunci..Mobil bych měl ještě v pouzdru na kolo..
kolda55
Junior

Odeslat příspěvekod dejvidek 24. 7. 2012 10:35

Nalezeno, je to tento model.
dejv
Nokia 5110 -> .... Nokia E52,N9, 2x Lumia 820. http://lumie.blog.mobilmania.cz
dejvidek
Moderátor

Odeslat příspěvekod wheatley 24. 7. 2012 11:13

Podíval bych se na SE Xperia Active, když spadne nebo začne pršet, tak to ničemu nebude vadit. Jen má teda menší displej, ale mělo by to stačit.
Huawei Ascend G300, HTC One X
Sansa Clip+ with Rockbox
wheatley
Junior

Odeslat příspěvekod BigT 24. 7. 2012 11:52

No na přímém slunci to není žádná sláva, ale to asi u žádného telefonu... Jen nokia lumia 900 je čitelná na slunci velmi dobre
PC: Intel Core2Quad Q6600, AC Freezer 7 Pro, Gigabyte EP45-DS3, 2x2GB Transcend AXE ram CL5, Kingston SSDNow V300 60GB + Samsung F1 640GB 16MB,Gigabyte NV GTX 550Ti, Fortron 400W GLN, CM Elite 333

SubNTB: Acer 1810TZ
Mobil: Nokia Lumia 620 Yellow
BigT
Junior

Odeslat příspěvekod Naecken 24. 7. 2012 12:30

Jen Lumia 900? Stačí se podívat po telefonech s IPS displejem a jasem vyšším než 1000 nitů, např. Nokia 603 nebo 701. Xperia P má také vysokou svítivost, takže je dobře čitelná na slunci.
Naecken
S40 Maniak

Odeslat příspěvekod kolda55 24. 7. 2012 13:19

A napadá Vás nějaký mobil s lepší čitelností na slunci v rozmezí 5-5500 Kč ? Předpokládám, že v téo cenové relaci nějaký noý kousek nepořídím,co ? Chtěl bych displej aspoň 3,7, ideálně asi ty 4 palce...I když budu mít ten externí zdroj všude sebou,tak by potěšiola delší výdrž na nabití (kdybych se někdy rozhodl mobil používat jako hlavní)...Ale je mi jasné, že z výdrži nic nevykoumáte...Kdbyy motorola razr nebyla tak drahá, tak bych do ní šel...
kolda55
Junior

Odeslat příspěvekod Reku 24. 7. 2012 13:38

LG optimus black
Reku
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sentry 24. 7. 2012 13:59

kolda55

Sam pises, ze by jsi dotykovy mobil nemel jako primarni, ale chces ho na kolo. Zeptam se, jak casto by jsi to vyuzival ??? Jasne ze je ted leto a tento tyden zrovna pekne pocasi, ale .... mel jsem taky pred tim Nokii E51 a byl jsem s ni moc a moc spokojeny, jenze vyvoj jde kupredu a tak jsem taky presedlal na vetsi displej a Android.
Jezdim ted dost casto na kole, ale ... nepotrebuji mit telefon pripevneny na riditkach a cumet porad do nej ... krom klasicke navigace pro auto pouzivam na turistiku a kolo aplikaci Trekbuddy, do ni si generuju podrobne mapy podle toho kam se s kolem chystam, je to otazka par minut (vygenerovani a pretazeni dat na pametovou kartu). No a na serveru http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/ si najdu trasu, kterou bych rad jel, tu si vygeneruji do formatu *.gpx a prenesu na mobil.
Trasu mam pak vice mene v hlave a obcas kdyz si nejsem jistej si zapnu telefon a podle aktualni polohy zjistim, kde jsem a kudy jet.
Nasadil jsi nejakou cenu a mas podminky, ktere by tu cenu mohly vice ci mene zvednout, tak jen uvazuji, jestli to stoji za to, kdyz to pak vyuzijes na kole parkrat ...
Samozrejme, ze baterie na dotykovem telefonu s vetsim displejem a zapnutou GPS vydrzi radove nekolik hodin, to se treba s E52 neda srovnavat ...
Jinak psani sms na dotykovem mobilu je otazka zvyku, je to jine, nez u tlacitkoveho, ale nemuzes soudit po chvili zkouseni. Zalezi take jakou pouzivas klavesnici a protoze jsem byl zvyklej drzet telefon jednou rukou, pouzivam ted nasledujici nastaveni klavesnice na Androidu viz. obrazek :

Obrázek Obrázek

Huawei Honor ti s klidem doporucim, mel by mit silnejsi baterii ... otazka vydrze baterie pri pustene GPS ... minulej tyden vylet na kole 40 km, casove to bylo kolem 5 a pul hodiny s pustenou GPS a baterie po prijezdu domu byla na 50 procentech.
Naposledy upravil Sentry dne 24. 7. 2012 14:30, celkově upraveno 9
Huawei u8800 Ideos X5
Custom ROM: Oxygen 2.3.1_r1
Android: 2.3.7
Sentry
Junior

Odeslat příspěvekod roy1 24. 7. 2012 14:07

Na kolo a jiné aktivity v terénu je ideální Motorola defy, nebo defy+. Velmi citlivá a rychlá GPS, vyšší odolnost proti vodě a prachu a dají se sehnat držáky na řidítka a různé, i pevné obaly. Hodina jízdy s GPS a Cardio trainerem se záznamem trasy do mapy cca 10-15% baterie. Pro dobití venku používám externí nabíječku HAMA na 2*aa nebo 2*aaa články (existuje i varinta na čtyři). Jeden pár 2100mAh nabije cca polovinu baterie zapnutého founu. Výhoda je jasná, kolik článků vezmu je na mě, kapacita neomezená, v nouzi se dají použít i normální baterie a dobíjecí se v ní dají opět nabít přes USB kalbel, třeba z CL nabíječky. Defy nabízí třeba TS Bohemia za 5300,-, ale osbně kvůli baterii a GB bych dal přednost varintě defy+.
roy1
Junior

Odeslat příspěvekod Sentry 24. 7. 2012 14:19

Motorola Defy je ok, ale je treba upozornit na skutecnost, ze je bez ceske lokalizace, coz by znamenalo, pokud by to moc vadilo, nahrat nejakou custom ROM !

http://www.mobilmania.cz/uzivatelske-re ... ?item=1547
Huawei u8800 Ideos X5
Sentry
Junior

Odeslat příspěvekod kolda55 24. 7. 2012 14:59

Sentry

Děkuji za příspěvek. Je pravda, že mobil by byl využíván max. 2x týdně na kolo a doma by na něm učitě hrála přítelkyně hry + já internet, když bych nechtěl být u PC..Doma mě, ale výdrž baterky netrápí..Jenže jinak mě nabíjení každý den (nebo co druhý den štvě)..Samozřjmě ne kvůli odběru, ten je skoro nulový, ale vidím v tom psychologický efekt a pořád bych musel mobil sledovat, jestli vydrží ještě do dalšího dne anebo ne, zda-li mě ráno vzbudí anebo už ne..Někdy jsem totiž pozoroval ztrátu 1-2 % za hodinu v nečinosti, ale třeba se zapnutou aplikací na aut.nahrávaní hovorů se to občas vyšplhalo na 5-6 %..A právě mě štvala ta nerovnoměrnos..U e52 jsem zvyklý, že na jednu čárečku vydrží klidně ještě i 3 dny...

No já sem celkem orientační mamlas :-), takže když jsem si někde vyjel, kde to neznám,tak jsem měl pořád mapu v ruce a bylo to fakt na nic každou chvíli zastavovat a dívat se do mapy, která navíc není podrobná..Teď díky těm seznam mapám se těším, že si to více užiju a proto jsem přišel s tím, že bych si pořídil mobil + pozdro na kolo..

Jinak díky za doporučení programu a postupu..Mohlo by se mi to někdy hodit, jelikož jsem takto ještě nikdy s navigací nepracoval a určitě si budu chtít i nějaké cesty naplánovat a taky si budu chtít značit co jsem právě v ten den projel..

jinak to je slušná výdrž jestli si měl tu GPS fat celou dobu puštěnou..To by značilo, že by to těch 10 hodin vydrželo a nebyla by třeba ani ta externí nabíječka..

S androidem vůbec neumím laorovat, takže potřebuju českou lokalizaci..
Nějaké custom ROm a jak to dostat do telefonu je pro mě španělská vesnice..Přece jenom sem odkojený na symbianu :-) Ale android je bohužel (pro mě)budoucnost..
kolda55
Junior

Odeslat příspěvekod Sentry 24. 7. 2012 15:14

Tak s tou vydrzi je to celkem logicke, doby tlacitkovych telefonu s malym displejem jsou asi uz fuc a dnesni telefony s vetsim displejem a ruznymi GPS a pristupem na net bohuzel zase drancuji baterii, ale to je uz mozna blizka hudba budoucnosti, jake technologie v tomto smeru budou nabizet vyrobci.
K tomu tvemu stvani se na baterii :-) zvyk je zelezna kosile se rika a ja byl zvykly kazdej vecer hodit na nabijecku i moji tehdejsi Nokii E51, takze s novym telefonem to je uplne stejne.
V terenu to je samozrejme jiny problem, ale baterie by na dobu jednoho vyletu na kole mela vydrzet a pak by jsi ji dal na nabijecku, muzes vyuzit i nejaky ten typ prenosne dobijecky, jak jsi o tom psal ....
Co se tyka orientace, opravdu je dobre, pokud vis, kam se na kole vydas, se podivat na netu na ten cykloserver a tu trasu si na mape projet a podivat se kudy vsude pojedes.
Na tej offline mape se pak snadno zorientujes a myslim si, ze je zbytecne mit neustale pustenej telefon ... ono ve spojeni zapnuta GPS + zapnute online mapy.cz na mobilu by se ta baterie pochopitelne vybila mnohem drive ....
Huawei u8800 Ideos X5
Sentry
Junior

Další stránka

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Autor